Nu 10% kasssakorting: code examens2024
Gratis bezorgd NL €20,- | BE €50,-
30 dagen gratis retour

Goede samenvattingen & slimme flashcards maken

Mooie samenvattingen (pretty notes) motiveren je om te leren en met flashcards kun je snel de belangrijkste definities onthouden. Leer ze volgens het Leitner Systeem en je hebt een dreamteam voor het halen van toetsen.

Mooie aantekeningen en flashcards in roze
A5 en A6 flashcards in een bewaarmapje
Hoe pimp je je notities
Goede Samenvatting Set Paars 2
Goede Samenvatting Set Blauw 4
Frans en Duits leren A6 Leitner Flashcards
Leren met Leitner Flashcards Herfst 2023

Waarom goede samenvattingen & flashcards helpen bij het halen van toetsen

Je leert slimmer

Goede samenvattingen helpen je bij het begrijpen en organiseren van je leerstof. De belangrijkste definities en vragen zet je vervolgens op flashcards. Deze helpen bij het onthouden van de informatie. Samen zorgen zij ervoor dat je beter presteert op toetsen en tentamens. 

Je leert actief

Op het moment dat je samenvattingen en flashcards maakt, ben je al aan het leren. Je bent actief bezig met de stof, wat veel effectiever is dan passief leren; alleen je boek lezen en herhalen. Daarnaast is het ook nog een stuk leuker als je los gaat met kleuren en schema's. Hoe meer aandacht je eraan besteed, hoe beter je het onthoudt

Je ziet je vooruitgang

Flashcards dwingen je om te herhalen en jezelf te testen. Met het Leitner Systeem leer je alleen elke dag wat je nog niet kent. Dit leidt tot zelfinzicht in wat je nog moet leren en wat je al kent.

Kant & Klare Pakketten

Onze selectie voor goede samenvattingen en flashcards

De  3 beste tips om je samenvattingen mooi en goed te maken

Aesthetic Study Notes zien er altijd prachtig uit, maar hoe begin je ermee? En hoe krijg je ook zo'n goed (en mooi!) resultaat? Eigenlijk is het heel erg simpel maar je moet het maar net weten. Daarom hier de 3 gouden tips voor het maken van mooie samenvattingen. Wil je alles lezen? Ga dan naar ons blog 'Hoe maak je goede notities'

Goede Samenvatting Set Blauw2

1. Kies 1 kleur voor accenten in verschillende tinten en blijf consistent

Als je kiest voor bijvoorbeeld blauw voor een bepaald onderwerp, gebruik dan papier, pennen en markers in die kleur. Schrijf met een contrasterende kleur (zwart, roze, rood, wat jij wilt) en bepaal wat je wilt onderstrepen of highlighten. Daarvoor gebruik je blauwe stiften, fineliners of markers voor. Bepaal van tevoren wat je hoe en met welke schrijfwaren doet, dan heb je altijd een mooi en goed resultaat.

Bijvoorbeeld:
Alle koppen onderstreep je met een donkerblauwe viltstift, alle belangrijke definities markeer je met een metallic blauwe highlighter en voor alle opsommingstekens gebruik je rondjes die je maakt een lichtblauwe viltschrijver. Dit zet je ook door op je flashcards en je hebt een goed en consistent resultaat.

Hoe pimp je je notities

2. Hou je aantekeningen en flashcards rustig

Het is verleidelijk om helemaal los te gaan met allerlei kleuren, tekeningetjes, schema's en 4 soorten neon schrijfwaren. Niet doen, je creëert zo een overload aan prikkels. Kleuren helpen je juist om kwalitatief goede connecties te maken in je hersenen bij het leren, maar met mate. 

De makkelijkste manier om mooie en consistente samenvattingen en flashcards te maken, is om van te voren een stijl te kiezen en dit vol te houden. Bijvoorbeeld alleen onderstrepen van definities, of alleen het versieren van de tussenkopjes en opsommingstekens in blokjes. 

Uiteraard kun je helemaal los gaan met de titels op je samenvattingen en flashcards, dat is het leukste wat er is. Gebruik brushpennen, markers of juist superstrakke capslock letters met een zwarte fineliner en gebruik pastelmarkers om de letters in te kleuren.

3. Het potlood, de gum en de liniaal zijn je beste vrienden

Mooi, je hebt je al je aantekeningen, mooi papier, flashcards, pennen, matching markers en stiften klaar liggen en je bent er helemaal klaar voor om de Mooiste Samenvatting & Flashcards Ever te gaan maken. Zodat je die toets 1. gaat halen en 2. met plezier ook gaat leren. Wat nu? 

Begin eerst met een ruwe opzet met potlood

Pak een potlood, een gum en een liniaal en begin eerst met een opzet. Want er is niets zo demotiverend als een prachtig plan hebben in je hoofd maar niet weten hoe je moet beginnen. Dus beoordeel wat je moet samenvatten en verdeel je papier in vlakken. Bijvoorbeeld een groot vlak voor een stuk tekst, kleinere vlakken voor definities en opsommingen. Gebruik een ruime opzet en start met het invullen met potlood. Je hoeft niet alles uit te schrijven, het gaat erom dat je weet wat waar moet komen en vooral: of het uitkomt. 

Magic

Heb je het voor elkaar? Schrijven, markeren, arceren, onderlijnen: leef je helemaal uit. Staat alles op je papier en je flashcards? Pak dan je gum en verwijder alle potlood lijnen. En alsof het magie is: je hebt ineens een prachtige én goede samenvatting en flashcards. 

De beste blogs over het maken van goede samenvattingen en flashcards