Supersnel in huis
Gratis verzending NL vanaf €20,-
30 dagen gratis retour
Gratis verzending België vanaf €50,-

Hoe maak je goede notities

  • Beter en sneller leren
  • 14 februari 2023
Hoe maak je goede notities

Hoe maak je goede notities?

Als je notities maakt, is het belangrijk om te weten hoe je dat doet. Alles los op papier, een memo of je telefoon, zorgt ervoor dat je notities sneller kwijt raakt of over het hoofd ziet. Goede voorbereiding is het halve werk. Met onderstaande tips kun jij op de juiste manier notities te maken.

1. Goede voorbereiding is het halve werk

Het maakt niet uit of je notities schrijft tijdens je college, het reizen of thuis aan je bureau. Zolang jij de juiste spullen bij de hand hebt, kun je aan de slag. Hierbij komt organiseren om de hoek kijken. Als jij je zaken goed op orde hebt, raak je minder snel je spullen kwijt. 

Met een goed systeem en de juiste spullen, ben jij klaar om notities te maken. Kies jouw favoriete pennen, potloden, markers, stiften en andere accessoires en zorg dat je deze bij de hand hebt, eventueel in een etui. Daarnaast heb je ook een goed notitieboek, gevulde map of flashcards nodig, waar je alles op kunt schrijven. 

Waarom maken we notities?

2. Waarom maken we notities?

Informatie beter onthouden

Als je in de les zit en de docent legt belangrijke informatie uit, dan kun je niet met 1 knip in je vingers alles opslaan. Het maken van notities kost tijd, toch onthoud je het hiermee beter en kun je ze sneller terugvinden. Tijdens het schrijven, zijn je hersenen actief bezig en ben je al aan het leren.

Maak je aan je bureau aantekeningen? Dan kun je je informatie onthouden door het te samenvatten in je eigen woorden. Zo denk je meer na over je notities en hoef je geen rekening te houden met een docent die te snel praat. 

Gedachten ordenen

Zoals gezegd, kan je niet alle informatie in 1 x opslaan. Om jezelf meer tijd en rust te gunnen, is opschrijven de beste manier. Een soort braindump, maar met de informatie die je moet onthouden. 

Verschillende manieren om te noteren

3. Verschillende manieren om te noteren

Er zijn diverse manieren om te noteren. De belangrijkste methodes zijn een mindmaps, lijsten, tabellen of boxing.

Mindmap gebruiken voor je notities

Bij een mindmap maak je notities aan de hand van je gedachten om informatie overzichtelijk neer te zetten. Bij een mindmap staat 1 onderwerp centraal, vanuit dit onderwerp ga je verder met noteren. Alle termen en begrippen die hiermee te maken hebben schrijf je op. 

Met het gebruik van lijnen en kleuren kun je structuur creëren en terugzien hoe je hebt gedacht tijdens de uitwerking.

Lijsten gebruiken voor je notities

Met een lijst heb je heel simpel alles onder elkaar staan. Dit kun je zien als een opsomming. Alles wat je wilt noteren schrijf je onder elkaar, je kunt het nummer of per kleur sorteren. 

Dit is een handige manier van noteren, het is overzichtelijk en makkelijk toe te passen.

Tabellen gebruiken voor je notities

Bij een tabel maak je een schema dat bestaat uit verschillende kolommen en rijen. Dit kan met zowel getallen als woorden worden ingevuld. Gebruik in de bovenste rij altijd een titel, zodat je weet waar die kolom over gaat. Vervolgens kan je je notities opdelen in je kolommen en heb je een tabel gemaakt.

Boxing methode

Bij boxing maak je gebruik van vakken oftewel boxen. Je verdeeld je papier in het aantal vlakken wat jou voorkeur heeft en gaat hier vervolgens je notities in opmaken. Elk blok kan je zien als een nieuw onderwerp en het ene blok kan meer informatie bevatten dan het andere.

Cornell note taking system

Het Cornell note taking system is in 1950 geïntroduceerd door Walter Pauk, een professor aan Cornell University. Dit systeem is een populaire manier van notities maken, organiseren en samenvatten. 

Hoe maak je Cornell notities?

Ten eerste heeft het niet veel voorbereiding nodig, waardoor het makkelijk is en sneller gebruikt wordt. Begin met een vel papier en verdeel deze in 3/4 blokken. Een blok horizontaal bovenaan, daaronder 2 kolommen en onderaan ook een horizontaal blok.

Bovenaan in het eerste kolom schrijf je de titel op en eventuele data. Vervolgens schrijf je in het eerste kolom aan de linkerkant sleutelwoorden en vragen op. In het kolom aan de rechterkant schrijf je de belangrijkste notities en gedachten op, met eventuele afkortingen. Ten slotte maak je onderaan de pagina een samenvatting van alle notities. 

Wat maakt het maken van notities op deze manier zo effectief?

Je bent onbewust al aan het samenvatten. Via de Cornell methode ben je aan de hand van de kolommen effectiever bezig met het maken van notities. Je denkt meer na over wat je op schrijft en wat echt belangrijk is. Je maakt op deze manier relevante aantekeningen waar je later meer aan hebt. 

Voor meer informatie ga je naar GoodNotes

Cornell note taking system

10 tips voor het maken van notities

Met onderstaande lijst kun je het maken van notities een stuk makkelijker maken voor jezelf.

  • Voor je begint met het maken van je notities; schrijf altijd de datum en het onderwerp op. Zo weet je wanneer je ze geschreven hebt en waarvoor.
  • Maak geen gebruik van afkortingen, tenzij je zeker weet dat je deze onthoudt voor de volgende keer.
  • Tijdens het maken van notities, kom je erachter dat je iets opschrijft wat nog bij je eerste alinea hoorde. Verwijs er naar, doormiddel van een pijl of lijn.
  • Creëer een duidelijke structuur met heldere titels, subcategorieën en alineas. Zo kun je je notities sneller terugvinden. 
  • Laat altijd 2/3 regels leeg tijdens het maken van notities. Stel je vergeet iets dan kan het er later nog bij.
  • Met je favoriete marker kun je de belangrijkste begrippen of stukken uit de tekst markeren. Omdat je ze een kleurtje geeft, vallen ze op en weet je dat het belangrijk is. 
  • Bonustip 1: maak een lijst van symbolen die bij je notities passen. ? = Ken ik nog niet / ! = Belangrijk
  • Bonustip 2: Gebruik illustraties om je notities beter te begrijpen.

4. Hoe begin je met het maken van notities?

Wij hebben verschillende methodes en tips met jullie gedeeld. Bedankt, Maar hoe begin ik eigenlijk?

Ten eerste moet je jouw eigen notities kunnen lezen en terugvinden voor welk vak of opdracht het zijn. Er zijn verschillende manieren van aantekeningen maken, uiteindelijk moet je de manier pakken die het beste werkt voor jou. Een mindmap, boxing of de methode van Cornell, het kan allemaal. 

Als je op school zit en je wilt notities maken van de les, dan kan het handig zijn om gelijk een samenvatting te maken. Neem je letterlijk over wat er gezegd wordt, dan ben je niet snel genoeg. Maak je thuis aantekeningen of samenvattingen? Dan heb je meer tijd om hier over na te denken dan tijdens de les. Hier is het handig om het in je eigen woorden te noteren. Als je het letterlijk van het boek overschrijft, dan kan je het net zo goed uit het boek leren. Toch? 🤓


Ook leuk om te lezen