Leren voor je examens is niet een klusje die je even snel doet. Je hebt de afgelopen jaren een vakkenpakket moeten kiezen en alle kennis van die vakken komen nu terug. Wij hebben hier een strategie voor!
Je hebt ondertussen waarschijnlijk een eigen manier van studeren ontwikkeld. Dat kunnen bijvoorbeeld samenvattingen zijn, markeringen maken of de hoofdstukken doorlezen tot je het snapt. De manier die het beste werkt voor jou, moet je blijven aanhouden. Mocht je toch stress krijgen voor de examens en vraag je je af of je alles wel kan onthouden? Dan gaan wij jou helpen!
Samenvattingen maken, is een goede manier van leren. Want als je schrijft, ben je het leerstof al aan het opslaan. Om het hierbij makkelijker te maken voor jezelf, kun je oude samenvattingen erbij pakken. Hier staat de belangrijkste informatie voor jou al in. Het is niet de bedoeling dat je uren kwijt bent aan nieuwe samenvattingen schrijven, terwijl je je tijd wel beter kan benutten.
Mocht je het fijner vinden, kan je ook een mindmap maken. Dit is een manier waarbij je structuur brengt in je begrippen, teksten, afbeeldingen en/of relaties. Het helpt bij leren en het onthouden van de stof. Dit is niet alleen een creatieve manier om te leren, bij examenvragen zijn ze hier ook vaak terug te vinden.
Zoals we al eerder benoemd hebben, verspil niet te veel tijd aan het maken van nieuwe samenvattingen. Wil je wel graag samenvattingen hebben, maar kan je de oude niet vinden? Dan kan je altijd nog op internet goede samenvattingen vinden. Het komt er uiteindelijk op neer dat je moet leren, herhalen en oefenen. Dat is de beste manier om te onthouden en wat je al kent, hoef je niet extra de herhalen. Dat scheelt tenslotte ook tijd!
Wist je dat je leren een stuk leuker kan maken met je favoriete markers, pennen en notebooks! Markeer de belangrijke onderwerpen, definities en schrijf de begrippen op flashcards.
Bestudeer je flashcards volgens het Leitner systeem.
Eerst schrijf je zelf de flashcards, vervolgens ga je ze stuk voor stuk leren.
Hoe vaak leer je de kaartjes?
Heb je er één fout? Dan gaat hij terug naar Box 1
Je kunt leren, leren en nog eens leren. Maar een belangrijk deel van je voorbereiding is door opdrachten te oefenen. Dit is één van de beste manieren om te begrijpen hoe een examenvraag eruit gaat zien en hoe ze willen dat je antwoord geeft.
Je maakt het jezelf makkelijker, als je weet waar je moeilijkheden zitten! Als je weet met welk onderwerp je moeite hebt, kun je hier beter op inspelen. Het onderwerp die je wel ligt, leer je hierdoor automatisch minder. De examens komen al snel dichterbij en het is daarom handig om de theorie te leren en herhalen die je nog niet zo goed kent. Dat is toch beter dan het hele boek nog eens door te lezen?
Op internet kun je vast en zeker uitlegvideos vinden over het vak waar je moeite mee hebt. Je kunt ook een paar uutjes gaan studeren met een vriend/vriendin en vraag om hulp. Misschien dat hij/zij het onderwep wel snapt, waar jij moeite mee hebt. Leg het aan elkaar uit en help elkaar er doorheen! Dit zijn hulpmiddelen waar je in eerste instantie misschien niet aan zult denken, maar wat wel nieuwe inzichten kan brengen.
Mocht je uiteindelijk het onderwerp nog niet helemaal onder de knie hebben, is dat echt niet het einde van de wereld. Je hebt je best gedaan en het examen bevat meer hoofdstukken dan alleen dat onderwerp. Dus wees gerust, waarschijnlijk weet je meer wel dan niet. Je kan dit!