Spaar supersnel punten voor extra korting
Gratis bezorgd NL €20,- | BE €50,-
30 dagen gratis retour

Eindexamens leren: de beste leermethodes samengevat om te slagen voor de eindexamens

  • Beter en sneller leren
  • Leren voor de Eindexamens
  • 20 april 2023
Hoe pimp je je notities

Het eindexamen staat voor de deur en je wilt je optimaal voorbereiden. In dit blog bespreken we de beste leerstrategieën om je te helpen slagen. We behandelen het oefenen van eerdere examenopgaven, het maken van een studieplan, actieve studietechnieken, samenwerken met anderen en het zorgen voor jezelf. Daarnaast introduceren we effectieve methoden zoals actief herinneren, gespreide herhaling en het geven van samenvattingen.

De 5 beste leermethodes voor jouw eindexamens

1. Oefen eerdere examenopgaven

Door eerdere examenopgaven te oefenen kun je vertrouwd raken met het formaat en de soort vragen die kunnen worden gesteld. Waardoor je wordt voorbereid op wat je op het eigenlijke examen kunt verwachten.

2. Maak een studieplan

Het maken van een studieplan kan je helpen georganiseerd en gefocust te blijven. Maar kan er ook al voor zorgen dat je alle benodigde stof behandelt voor het examen.

3. Gebruik actieve studietechnieken

Actieve leertechnieken, zoals samenvatten, aantekeningen en concepten aan anderen uitleggen, kunnen je helpen informatie beter te behouden dan passieve leertechnieken zoals lezen. Dus meer praten en minder denken. 

4. Werk samen met anderen

Studeren met anderen kan een fris perspectief bieden en ervoor zorgen dat je belangrijk materiaal niet mist. Daarnaast kan het werken in een groep je helpen met motivatie en om op schema te blijven met je studie.

5. Zorg voor jezelf

Voor je fysieke en mentale gezondheid zorgen is essentieel om goed te presteren op examens. Dit houdt in dat je voldoende slaapt, evenwichtig eet en regelmatig aan lichaamsbeweging en ontspanningstechnieken doet. Examens zijn belangrijk, maar zelf ben je belangrijker!

Technieken om te leren voor je eindexamens

Actief herinneren

Deze techniek omvat het actief ophalen van informatie uit het geheugen in plaats van het simpelweg doornemen van aantekeningen. Dit kan door middel van flashcards, quizzen of het samenvatten van sleutelbegrippen uit het geheugen. Dit helpt het leren te versterken en je onthoudt het beter.

Gespreide herhaling

Bij deze techniek wordt leerstof af en toe doorgenomen om het beter op te kunnen slaan. Dit kan via een apps of programma's die algoritmes gebruiken om optimale herhalingstijden te bepalen.

Oefenexamens

Het maken van oefenexamens is een geweldige manier om je voor te bereiden op het daadwerkelijke examen. Het helpt om zwakke plekken te identificeren en het vertrouwen te vergroten. Oefenen maar!

Leer anderen wat je hebt geleerd

Anderen leren wat je hebt geleerd is een geweldige manier om het leren te versterken en stof te identificeren waar verder aan gewerkt moet worden.

Samenvatten

Het samenvatten van belangrijke concepten of onderwerpen is een geweldige manier om het leren te versterken. Met samenvatten merk je op welke informatie je nog lastig vindt, en dus nog meer tijd aan moet besteden.

In het algemeen kan een combinatie van deze technieken je helpen om de kans groter te maken om de slagen. Veel succes!

Hoe maak je goede notities

Ook leuk om te lezen