Flashcardsbestellen heet nu Confetti Campus | Gratis verzending NL vanaf €20,- & BE vanaf €50,- Meer

Start met effectief leren in 5 stappen

 • Beter en sneller leren
 • Flashcards gebruiken
 • 8 oktober 2022
Start met effectief leren in 5 stappen - van boek tot flashcards

Van dik boek tot handige stapel flashcards in 5 simpele stappen

De toetsweek, tentamenweek of de examens komen eraan. Je hebt een stapel met dikke boeken liggen, hier en daar wat samenvattingen en losse aantekeningen. Waar ga je beginnen? In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe je deze enorme berg leerstof opbreekt en er een handzame stapel met leerkaartjes van maakt. Start met effectief leren in 5 stappen voor je toetsen en tentamens.

Wat is effectief leren eigenlijk?

Effectief staat voor zo snel mogelijk je doel bereiken. In het geval van leren betekent dit dat je (bijvoorbeeld) zo goed en snel mogelijk alles kent voor een toets of examen. Je wilt slim omgaat met je tijd en methodes gebruiken die je hierbij helpen. 

Er zijn talloze leermethodes en hulpmiddelen. Het doel is uiteindelijk hetzelfde: alle informatie zo snel en goed mogelijk in je lange termijngeheugen krijgen om je voldoende te halen. Dit krijg je voor elkaar door gestructureerd te leren, te doen en te herhalen op de juiste momenten. Wij zijn enorm van van het Leitner systeem om de simpele reden dat het de optimale mix is tussen doen (zelf je samenvatting maken en flashcards maken), schrijven (je motoriek aanspreken) en gespreide herhaling op het juiste moment. 

Deze methode hebben we voor jullie opgedeeld in 5 stappen om effectief te leren. 

Stap 1: Globaal lezen

Mocht je de tekst nog niet helemaal gelezen hebben: begin daar dan eerst mee. De eerste keer hoef je ook zeker niet alles te snappen. Sla stukken die je nog niet begrijpt gewoon over, het gaat erom dat je een globaal overzicht van de leerstof krijgt. 

Als je elke keer moet pauzeren om iets op te zoeken of iets niet snapt, kan het demotiverend werken. Dus lees gewoon door en vorm een beeld van wat je ongeveer moet leren. 

Heb je dit helemaal gedaan, neem dan even pauze en laat alles op je inwerken. 

Stap 2: Aandachtig lezen en markeren

Heb je alle leerstof globaal gelezen? Mooi! De eerste stap heb je al afgerond. Nu begin je weer vooraan en ga je aandachtig de tekst doorlezen. Markeer kernzinnen, belangrijke definities met tabs of een potlood (als je je boeken nog wilt inleveren tenminste).

Anders kun je meteen los met markers of gekleurde pennen.

Ken je een begrip niet: zoek het op. Kom je er helemaal niet doorheen: vraag je klasgenoten, docent of iemand anders die je verder kan helpen. 

Vergeet niet dat je nog niet aan het leren bent, je hoeft dus niet alles te onthouden. Het gaat erom dat je de belangrijkste leerstof eruit haalt en ziet waar je aandacht aan moet besteden.

Aantekeningen - Samenvatten - Leren - Opbergen

Leren zonder moe te worden?

Gebruik dan de pomodoro techniek. Hiermee leer je in blokken van 25 minuten met 5 minuten pauze. Dit is een slimme manier om veel werk gedaan te krijgen en toch geconcentreerd te blijven. 

Stap 3: Samenvatten

Heb je de belangrijkste kernzinnen, definities en begrippen uit de tekst gehaald? Dan kun je nu beginnen met samenvatten. Het voordeel: je hebt de tekst nu al twee keer gezien, dus het is nu een stuk makkelijker om hoofd-en bijzaken van elkaar te scheiden. 

Zet je samenvatting ruim op, het hoeft niet allemaal op 2 A4’tjes te passen. Je gaat dit later toch overzetten op flashcards. Dus gebruik veel witruimte voor je overzicht. 

Samenvatten is niet van iedereen de grootste hobby. Daarom kun je nu alvast beginnen om het wat leuker te maken. Gebruik per vak, hoofdstuk of onderwerp eigen kleuren voor titels en definities. Deze kun je later weer koppelen aan je flashcards. 

Aantekeningen - Samenvatten - Flashcards - Leren - Opbergen

Gebruik kleur voor je samenvattingen én flashcards

Kleuren helpen je met leren en onthouden. Door kleur te gebruiken maak je samenvattingen en flashcards 'rijker'. Je maakt meer associaties aan in je hersenen door kleur dan alleen simpele tekst. Gebruik markers of gekleurde fineliners en maar daarmee je samenvattingen en flashcards beter.

Stap 4: flashcards schrijven

Nu wordt het echt leuk. Je hebt de stof gelezen, samengevat en waarschijnlijk ken je meer dan de helft al. Maar er blijven altijd lastige begrippen, definities en kernitems over die je er maar niet in krijgt. 

Hier zijn flashcards voor gemaakt. In plaats van je samenvatting duizend keer te leren (waarvan de helft dus onnodig), maak je van de moeilijkste begrippen flashcards. 

Schrijf het begrip, de definitie of de vraag aan de voorkant van de flashcard, het antwoord aan de andere kant. Gebruik verschillende kleuren kaartjes en markers om de onderwerpen uit elkaar te houden. 

Het grootste voordeel: je bent alweer de stof aan het leren omdat je zelf schrijft. 

We hebben een hele pagina met tips voor het maken van de beste flashcards. Maar onze shortlist is dit:

 • Hou het kort
 • Gebruik kleuren
 • Gebruik schema’s of tekeningen waar kan

Voorbeelden van geschreven flashcards

Flashcards Half Confetti - Biologie Cortisol
Flashcards - Scheikunde Glucose verbinding
Tabbladen voor flashcards - Spaanse flashcards in Leitner box met tabbladen
Flashcards voor woorden en idoom leren
Flashcards schrijven voor Marketing

Stap 5: flashcards leren

Je kunt nu aan de slag met het leren van de flashcards volgens het Leitner systeem. Je begint met elke dag alle kaartjes leren. Pak ze één voor één en beantwoord de vraag of definitie die erop staat. 

 1. Ken je er één? Mooi! Dan gaat hij meteen naar de tweede stapel. Deze leer je om de twee of drie dagen.
 2. Ken je er één van de tweede stapel? Nog beter! Dan gaat hij op de derde stapel. Deze leer je om de vijf dagen.
 3. Ken je er één van de derde stapel? Dan kun je droppen!

Belangrijk: Ken je er één niet? Dan gaat hij terug naar de eerste stapel die je elke dag leert. 

Gebruik hiervoor de boxjes van het Leitner systeem, of maak zelf stapeltjes.

Flashcards leren met het Leitner Systeem

Nog wat extra tips om effectief te leren

 • Maak een plan
  Je hebt vast geleerd hoe je een planning moet maken, maar zet hem niet vol tot op de minuut. Zorg dat je ruimte houdt voor andere taken (of geen taken!) als je ergens de energie niet meer voor hebt
 • Zorg voor afwisseling
  Lees niet op één dag alle boeken door of maak in één keer alle flashcards. Verdeel je vakken en je onderwerpen wissel het af. Lees voor het ene vak, maak de samenvatting voor het andere vak
 • Jezelf belonen in plaats van straffen
  Focus op wat je wel hebt gedaan in plaats van wat je niet hebt gedaan. Gebruik je plan per vak, kruis af wat je hebt bereikt en wees daar trots op.

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen met het leren van grote hoeveelheden stof. Het is veel werk, maar laat je niet uit het veld slaan. Juist omdat je stap voor stap overal doorheen kunt, maakt deze aanpak het studeren wat makkelijker.

Het belangrijkste van alles: gewoon beginnen! 


Ook leuk om te lezen