Spaar supersnel punten voor extra korting
Gratis bezorgd NL €20,- | BE €50,-
30 dagen gratis retour

Braindump – Maak je hoofd leeg

 • Beter en sneller leren
 • Leren voor de Eindexamens
 • 13 mei 2022
Braindump - taken lijst en thema's met STABILO en Oxford

Een goede manier om je hoofd leeg te maken, is een braindump. Hierbij schrijf je alle dingen die in je hoofd spoken op, maar dan ook écht alles. Als je je moet concentreren dwalen je gedachtes nog wel eens af. Vaak aan de dingen die je nog moet doen. Hierdoor ben je sneller afgeleid en kan je niet meer goed focussen. Met een braindump ben je gefocust op één taak en de rest dump je letterlijk op papier.

Het is niet zo dat je hoofd blokkeert of dat je niet meer weet hoe je het moet aanpakken, maar je gedachten nemen de overhand omdat er teveel in je hoofd rondspookt. 

Als dat de oorzaak is van je onrust, dan kan een braindump je helpen. Je zet alles wat in je hoofd zit op papier, van taken tot aan klusjes. That's it! Het is ook nog erg leuk en eenvoudig om te doen, met kleuren kan je het helemaal pimpen zoals je zelf wilt.,

 

Voordelen

De voordelen van een braindump?

Al jouw terugkerende gedachtes aan taken heb je geschreven op papier staan en niet meer in je hoofd

 • Je kunt een overzicht maken van je taken en deze onderverdelen in subcategorieën
 • Je denkt niet meer steeds aan dingen die nog moeten gebeuren, maar je hebt ruimte om over dingen naar te denken
 • Het helpt je beter te focussen op dat waar je wel graag aandacht bij wil hebben
 • Omdat er ruimte in je hoofd is, ontstaat er meer ruimte voor creativiteit, inspiratie en nieuwe ideeën
 • Je hebt minder stress en dingen waar je rekening mee hoeft te houden

Al met al zorgen al deze voordelen voor meer rust in je hoofd, je bent productiever en je behaalt je resultaten sneller. Een ideale methode om echt een te proberen.

Het grootste voordeel van een braindump is dat je alles opschrijft wat er in je hoofd ronddwaalt. Wanneer het ergens op papier staat, heb je zekerheid dat je het niet vergeet. Zo creeër je een hoop rust voor jezelf. 

Hoe maak je een braindump

Pak een vel papier en een pen, stift of fineliner. Schrijf alles op wat er in je opkomt, van huiswerk tot aan met de hond lopen, die ene docent die je nog moet mailen, een pakket die nog op de post moet of dat ene verslag wat nog niet af is. Het kunnen zowel grote als kleine taken zijn. Misschien heb je een stage in het buitenland volgend jaar waar je nog het een en ander voor moet regelen, uit het hoofd en op papier!

Braindump, STABILO BOSS, STABILO Pointball en Oxford dotted

Laat je gedachtes maar op gang komen

Je zult merken dat je van het één in het ander valt. Dit komt omdat je associatief gaat denken. Je verbind de ene gedachte met de ander em gaat te veel schakelen in je hoofd, waar je onrustig van wordt.

"Van het literatuurverslag ga ik naar mijn literatuurlijst (oja, ik moet dat ene boek nog ophalen) naar mijn schrijfwaren (nieuw collegeblok kopen), via ‘kopen’ denk ik aan een de winkel (2+1 gratis bij Kruidvat, nog even heen). Hoe kom ik daar? Met mijn fiets of ga ik toch lopen?"

Het is in het begin lastig, maar je zult merken dat je steeds meer dingen bedenkt die voortdurend in je achterhoofd blijven zweven. Schrijf alles, maar dan ook alles op. Ook als je je later opeens nog iets te binnen schiet.

 

Braindump - schrijven, uit je hoofd op papier

Dubbel opschrijven is niet erg

Als je aan het schrijven bent kun je ook weer terug dwarrelen naar een onderwerp dat je eerder hebt gehad. Tenminste, dat denk je. Schrijf alsnog die taak op, ook als je twijfelt of je hem al eerder hebt genoteerd. Het is zonde om het denkproces te onderbreken door te gaan zoeken of je hem al hebt opgeschreven. Wegstrepen van dubbelingen kan later, wat tevens zorgt voor een voldaan gevoel maar dat terzijde. Dus niet aarzelen: gewoon noteren.

Je braindump ordenen? 

Op een gegeven moment weet je niet meer wat je moet opschrijven: je kunt het gewoon even niet meer bedenken. Oftewel, je hoofd is leeg! Sommige mensen hebben dan voldoende aan het proces van de braindump zelf om weer rust te creeëren.

Het is uit je hoofd, het staat op papier en je kunt er later op de dag weer eens naar kijken. Of morgen, of volgende week. Als je hem maar bewaart. Het voordeel: je hoeft er dus niet direct mee aan de slag.

Als die waslijst aan todo’s je eerder heeft weerhouden om te focussen op een taak, pak die taak dan nu weer op met een leeg hoofd.

Thema’s, taken en kleuren

Wil je er wel direct mee verder dan ga je de braindump ordenen. Je vel staat vol met random dingen, die je kunt gaan sorteren. Hier zijn verschillende technieken voor, onze persoonlijke voorkeur is werken met kleur. Maakt het ook meteen een stuk vrolijker en leuker 😊

Je zult zien dat de dingen die je hebt opgeschreven allemaal bij een thema horen. Van taken voor een bepaald vak, school in het algemeen, boodschappen, werk, klusjes, huis(houden), persoonlijke verzorging, vrienden/familie, etc. De onderwerpen zullen voor iedereen anders zijn, maar thema’s heeft iedereen. Probeer die thema’s te vinden en schrijf die op het vel onder of naast elkaar. Geef elk thema een eigen kleur. Omcirkel vervolgens alle taken die je hebt opgeschreven in de juiste kleur van het thema. Je kunt dan meteen gaan kijken of er dubbel taken zijn, door de kleuren zie je dat veel sneller.

Tip: gebruik je favoriete notitieboek en schrijfwaren

Mocht je tijdens het ordenen weer nieuwe dingen bedenken: schrijf ze erbij!

Braindump colourcoding met STABILO

Tip voor nachtelijke spokers
Ben je een enorme maler als je in bed ligt? Dan kan het helpen om pen en papier naast je bed neer te leggen. Als je niet kunt slapen omdat er zoveel dingen door je hoofd gaan: schrijf ze ook dan op. Een soort nachtelijke mini-braindump. Dan weet je dat het ergens staat en zet je het sneller uit je hoofd. Morgen weer een dag!

Bepalen wat je kunt doen en wat je moet doen

Het is tijd voor de volgende stap: lijstjes maken.

Ieder thema zijn eigen lijstje en kijk maar wat er gebeurt. Het leukste hiervan is namelijk dat je bepaalde taken ziet die misschien wel zouden kúnnen, maar die niet perse hoéft te doen of prioriteit hebben. Soms kan het ook zo zijn dat het niet wel moet gebeuren, maar niet door jou. Staat er iets tussen wat 'ooit' moet, vraag je dan af of het realistisch is. Daarnaast kun je ook wensen en dromen tegenkomen, zoals je stage in het buitenland. Geef die een eigen plek. Hier kan je bijvoorbeeld een mooi notitieboek gebruiken. 

Prioriteiten stellen

Als je alle taken hebt opgeschreven kun je het gaan uitzetten in tijd, op basis van prioriteit. De basis hiervan is de zogenaamde prioriteitenmatrix:

Het is belangrijk en het moet direct: nu doen
Het is belangrijk maar hoeft niet direct: inplannen
Het is niet belangrijk maar moet wel direct: delegeren of tussendoor doen
Het is niet belangrijk en hoeft niet direct: dit is afleiding. Niet doen of op een ‘leeg’ moment uitvoeren

Hoe je het verder inplant is echt persoonlijk. De kleine dingen kun je bijvoorbeeld als herinnering in je telefoon zetten. Of je zet ze in je (Google) agenda. Helemaal leuk als je die ook meteen dezelfde kleurcode geeft 😉

Braindump - Prioriteitenmatrix A5 dotted flashcards

Nina over Braindumps:
"Een braindump doe ik meestal voordat ik ga leren en/of tijdens het leren als ik telkens afgeleid raak door mezelf. Het is meestal gewoon opschrijven wat ik denk, kan zowel school als privé zijn. Mijn school braindump is natuurlijk ook m’n master todo list! Als ik een dump heb voor een vak, dan orden ik hem en voeg ik die punten toe aan mijn Master Todo list"

Bonustip prioriteiten stellen

Nu heb je inzicht in alles wat er in je hoofd zat, en dat staat op papier. Je zou nu onderscheid kunnen gaan maken in prioriteiten. De volgende punten kunnen je hiermee helpen. Vraag jezelf af onder welke categorie het valt, de hoogste prioriteit verschijnt hoger in je lijst per thema.

 • Hoe belangrijk is dit nu? Moet dit nu?
 • Wat kan ik doen in de omgeving waar ik nu ben?
 • Waar heb ik nu tijd voor?
 • Waar heb ik nu energie voor?
 • Wat voegt de meeste waarde toe als ik het nu afrond?

Voor je volgende braindump: Creëer je eigen thema’s (of triggers)

De thema’s die je de eerste keer hebt opgeschreven zijn direct jouw eigen thema’s voor een volgende braindump. De eerste braindump is namelijk een echte hak-op-de-tak manier van noteren. Je dwaalt van het één naar het ander. Dat is prima en vooral nodig. Hiermee krijg je namelijk in beeld wat jouw persoonlijke thema’s zijn, ook wel ‘triggers’ genoemd.

De volgende keer ga je basis van jouw eigen thema’s een nieuwe braindump maken. Het werkt prettig en geeft je rust: de kans dat je dingen vergeet op te schrijven wordt een stuk kleiner.

Als je namelijk alleen denkt aan alle taken die bij het thema ‘werk’ horen, dan bedenk je meer en vergeet je minder. Je kunt vrij nadenken over alles dat te maken heeft met je werk én je hoeft niet na te denken over andere onderwerpen die er nog rondzweven. Je maakt het voor jezelf makkelijker als je het vaker gebruikt.

Heb je alles opgeschreven dat hoort bij het onderwerp ‘Werk’ dan pak je jouw volgende thema. Dan ga je die vullen. Voor je het weet staat alles weer op papier.

Hoe vaak maak je een braindump?

Dat verschilt per persoon. Heb je hele drukke weken met veel afspraken? Dan kun je er elke week gebruik van maken. Iemand anders heeft aan één keer per half jaar genoeg. Hoe je het bepaalt voor jezelf? Heel simpel eigenlijk. Begint het weer druk te worden in je hoofd en ben je snel afgeleid? Of krijg je het gevoel dat je begint over te lopen? Dumpen!


Ook leuk om te lezen