Nu 10% kasssakorting: code examens2024
Gratis bezorgd NL €20,- | BE €50,-
30 dagen gratis retour

De voordelen van zelf schrijven

  • Beter en sneller leren
  • 9 mei 2022
Schrijven versus typen - de voordelen van zelf schrijven

zelf schrijven, beter onthouden

Schrijven versus typen

We kunnen ons geen leven meer voorstellen zonder digitale apparaten. Maar wist je dat handgeschreven teksten veel beter worden onthouden?

We leggen uit waarom het belangrijk is en blijft om te schrijven: Zelf samenvattingen maken, zelf flashcards schrijven, zelf notities maken. De voordelen van zelf schrijven zijn eindeloos.

De voordelen van handgeschreven notities

Op een toetsenbord is een enkele beweging voldoende om een brief te schrijven. En het is altijd dezelfde aanraking, of je nu een A of een M schrijft. Wanneer je daarentegen een pen gebruikt, worden verschillende delen van de hersenen gestimuleerd. Je moet je hand bewegen en alle spieren activeren terwijl je denkt aan het woord dat je wilt schrijven. En dit proces, dat uit verschillende stappen bestaat, is een goede stimulans voor je geheugen.

Op het moment dat je schrijft, moeten je hersens namelijk meer werk verzetten dan tijdens het typen. Je bedenkt niet alleen wat je moet schrijven, maar ook hoe je het moet opschrijven: je motoriek wordt aangesproken. Daarnaast creëer je ook een beeld in je geheugen van het kaartje dat je hebt gemaakt: ook dit onthoud je beter dan een getypt verhaal.

Omdat typen minder motorische inspanning vergt, kan te veel typen juist een negatieve invloed hebben op onze vaardigheden. Dit wordt bevestigd door een Canadese studie die in augustus 2013 werd gepubliceerd na verschillende tests met studenten. Bovendien waarschuwt handschriftdeskundige Michelle Dresbold: "Het toetsenbord heeft het handschrift om verschillende redenen vervangen. Maar het ontbreken van een handschrift kan onze cognitieve vermogens aantasten.

Motorisch geheugenspoor

“De huidige generatie studenten kan zo snel typen dat ze wat gezegd wordt bijna letterlijk overschrijven”, stelt Paul Kirschner, hoogleraar onderwijspsychologie aan de Open Universiteit. “Maar zo gaat informatie het ene oor in en weer tien vingers uit. Je hersenen verwerken het niet.”

De theorie hierachter is eenvoudig: doordat het meer werk kost om te schrijven moet je meer nadenken. Waardoor je de hersens harder laat werken en beter onthoudt wat je geschreven hebt. Wie schrijft maakt een motorisch geheugenspoor waardoor een uitgebreider patroon van hersenactiviteit kan plaatsvinden. Dit is één van de grootste voordelen van zelf schrijven. 

Kirschner verwijst naar meerdere onderzoeken waaruit blijkt dat studenten die met de laptop aantekeningen maken flink lager scoren bij tentamens dan degenen die dat met de hand doen. “Het verschil is tot wel één en een kwart punt.”

De vrijheid van papier en een pen

Als je jouw aantekeningen opschrijft en je concentreert op de belangrijkste informatie, zul je die beter onthouden. En het is meer dan dat.

De vrijheid die pen op papier biedt, stelt je in staat alle grenzen te verleggen en buiten de gebaande paden te denken. Of je nu nadenkt over een nieuw product of proces of een toespraak schrijft, met de hand schrijven geeft je de kans om creatiever te zijn.

Woorden doorstrepen, verbanden leggen tussen je ideeën met pijlen en schetsen maken allemaal deel uit van het creatie- en innovatieproces. Blader heen en terug, markeer, verwijs en teken, krabbel steekwoorden neer en omcirkel. 

Notebook, kladblok, projectbook

Iedereen heeft zijn eigen stijl en wensen als het gaat om papierwaren. De één wil een A4 formaat blok met 200 pagina's. De ander een klein formaat notebook met een harde cover en een leeslint. Je wilt papier kunnen uitscheuren en archiveren of juist alles bij elkaar houden. Per jaar of per onderwerp één notitieboek of 8 verschillende hardcovers met elk een eigen kleur.

Met of zonder een spiraal, gelinieerd, dotted en geruit. Of juist een volledig blanco notitieboek. Wat ze allemaal gemeen hebben? Je schrijft, je bent creatief en je maakt er zelf iets blijvends van. 


Ook leuk om te lezen