Supersnel in huis
Gratis verzending NL vanaf €20,-
30 dagen gratis retour
Gratis verzending België vanaf €50,-

Flashcards

Met Leitner Flashcards leer je sneller, beter en met meer plezier. Ontdek ons grote aanbod leerkaartjes in vrolijke kleuren en meerdere formaten. Wil je meer dan 5 pakjes flashcards kopen? Bekijk dan onze pakketten flashcards met kortingen tot 40%

Colourcoding flashcards met markers

Flashcards kopen?

Je kunt de originele Leitner Flashcards kopen bij Confetti Campus. Bekijk alle losse ontwerpen of bestel een pakket flashcards met flinke kortingen. Stel je eigen pakket samen en maak het leren leuker én leer sneller. 

Flashcards zijn in 4 formaten beschikbaar:

Meerdere pakjes flashcards goedkoop kopen

Wil je meer dan 5 pakjes flashcards kopen? Gebruik dan onze package deals met kortingen tot 40%

Kleurenpakketten Flashcards

Wil je snel klaar zijn? Bekijk dan onze klassiekers: de kleurenpakketten met 500, 1000 of 1500 flashcards, met of zonder perforatie en ringen.

Mix & Match alle formaten

Wil je helemaal zelf jouw eigen pakket met flashcards samenstellen? Ga dan naar onze Mix & Match pakketten en kies uit alle kleuren, alle formaten en alle designs. 

Examenpakketten flashcards, specials en meer

Helemaal uitpakken? Leren voor de examens? Of inslaan tijdens Back to School? Bekijk dan onze collectie Examenpakketten flashcards, Value packs met schrijfwaren en meer, of onze Handpicked By Specials. 

Kleurenpakketten Flashcards

Mix & Match alle formaten en kleuren flashcards

Examenpakketten, Value Packs & Specials

Wat zijn flashcards?

Flashcards zijn kleine, kartonnen kaartjes waarmee je effectief kunt leren. Het is erg eenvoudig: je schrijft een flashcard zelf, daardoor onthou je beter. Vervolgens ga je de kaartjes stuk voor stuk leren. Ken je er één? Dan leer je hem minder vaak of zelfs helemaal niet meer.

Hoe kun je leren met flashcards?

Het eerste leereffect treedt al op bij het schrijven van de flashcards. Als je schrijft en daardoor visualiseert, concentreer je je op de belangrijkste dingen. Je brein slaat op wat je hebt en hoe je het hebt geschreven. Dit is de reden waarom klassieke papieren flashcards effectiever zijn dan alleen digitale flashcards.

Flashcards leren en herhalen

Daarna kunnen de flashcards worden geleerd en regelmatig worden herhaald, het beste hiervoor werkt het Leitner leersysteem. Leitner boxen waarin je de flashcards die je al kent kunt opbergen, zijn hiervoor bijzonder geschikt. Als je de voorkeur geeft aan digitale flashcards, kun je ze bijvoorbeeld scannen met de Scribzee-app.

Waarom zou ik leren met flashcards?

Flashcards zijn de meest effectieve manier om woordenschat, termen of definities te onthouden. Daarom zijn flashcards al generaties lang populair voor het leren van vreemde talen of voor het bestuderen van medicijnen. Maar ook als het om complexere contexten gaat, dwingen flashcards je virtueel om hoofd- en bijzaken te scheiden, kort te formuleren en je op de belangrijkste zaken te concentreren.

Bovendien leer je elke dag alleen de flashcards die je nog niet kent. Je leert de flashcards die je al kent minder vaak. Op die manier gebruikt je je tijd efficiënter. Het is ook een leuke manier om te leren. Je kunt creatief zijn en onmiddellijk resultaat zien (alles wat je al weet ligt op een mooie stapel).

Wil je weten of het werkt? Bestel bijvoorbeeld het Leitner Flashcards Proefpakket en zie of het jou ook helpt met leren.

Hoe kan ik flashcards of indexkaarten maken?

In onze Confetti Campus Blog Flashcards maken en leren geven we uitgebreide tips over hoe je flashcards maakt. Er zijn drie stappen om flashcards te maken:

1. Teksten lezen, begrijpen, markeren

Lees eerst wat je moet leren. Markeer vervolgens de belangrijkste definities die u moet kennen. Hieruit maak je uiteindelijk de flashcards. Een tussenstap is het maken van een samenvatting, dit hangt af van het onderwerp en of je het zelf leuk vindt of niet.

2. Flashcards maken

Dan komt het mooiste en ook het meest tijdrovende werk: het schrijven van de flashcards. Dit kan op verschillende manieren die ook echt leuk zijn. Gebruik eerst markers, tekeningen, kleuren of gekke geheugensteuntjes die alleen jij begrijpt. Je flashcards zijn alleen voor jou en moeten worden gemaakt op een manier die jou motiveert. 

3. Leren van flashcards met het Leitner Systeem

Leren met flashcards is gemakkelijk en zeer motiverend. Je begint met alle kaarten die je op de eerste stapel hebt gelegd. Leer die stapel stuk voor stuk, bij voorkeur op twee manieren, d.w.z. vraag-antwoord, antwoord-vraag.

Ken je een kaart van de eerste stapel? Dan hoef je het niet zo vaak te leren en gaat het op de tweede stapel. Je leert deze stapel om de 2 dagen. Ken je een flashcard van de tweede stapel? Dan gaan ze door naar de derde stapel. Je leert dit elke 5 dagen.

Ken je de kaarten van de derde stapel? Dan kun je stoppen. Volgens het Leitner leersysteem zou dit dan goed moeten worden opgeslagen in je langetermijngeheugen. Als je goed georganiseerd wilt zijn, gebruik dan de set met 3 Leitner boxjes. Hiermee heb je het Leitner Leersysteem kant-en-klaar in huis.

Belangrijk bij het leren met flashcards: niet vals spelen!

Als je een flashcard niet onthoudt, gaat hij direct terug naar de eerste stapel. Dus je begint helemaal opnieuw met deze kaart. Speel niet vals, want als je je de kaart van de tweede of derde stapel niet herinnert, is daar een goede reden voor.

De grootste voordelen van flashcards

Leuker leren

Ten eerste maak je het leren met flashcards leuker. Ja, echt waar. Gebruik gekleurde flashcards in combinatie met een stel mooie pennen of markers en het wordt een feestje om ze te maken. Daarnaast helpen kleuren je bij het onthouden van veel leerstof. Met Colour coding verrijk je de kaartjes en maak je sneller permanente herinneringen aan. Plus je onthoudt ook hoe je de flashcards hebt gemaakt. Die vraag over Napoleon? Je ziet meteen voor je hoe je dat gekke hoedje hebt getekend en voilá daar komt het antwoord al naar voren.

Je ziet je vooruitgang

Elk kaartje dat je kent gaat uit de stapel die je dagelijks leert. Die stapel wordt dus steeds kleiner. De stapel met kaartjes die je kent wordt steeds groter. Dat heb je toch maar gedaan! Er is niets frusterender (trust us, we know) om wéér diezelfde samenvatting erbij te pakken of wéér die eindeloze woordenlijst. En dan te moeten spitten naar de begrippen en woorden die je nog niet kent. Terwijl je bijna geen enkele beloning hebt voor wat je wél kent. Die mooie groene gearceerde begrippen leiden zelfs alleen maar af. Dus gebruik de kaartjes en beloon jezelf op twee manieren.

Verkort je leertijd

Een afgeleide van bovenstaande, maar zeker het apart vermelden waard. Want het schrijven van de flashcards kost tijd, het leren ervan juist minder. Niet alleen omdat je de kaartjes die je al kent apart legt, juist omdat je ze zelf schrijft leer je het snelste. Dit heeft te maken met het zogenaamde motorische geheugenspoor. Een duur woord voor een eenvoudig principe. Door te schrijven leer je niet alleen wat je opschrijft, maar ook hoe je het moet opschrijven. Je herinnert je de bewegingen die je moet maken om een woord op papier te krijgen.

Het grootste effect hiervan kun je zien bij het leren van talen. Stel, je hebt een lijst met 100 woorden die je moet leren, van Nederlands naar Spaans. Leer je alleen de lijst en schrijf je niets op, dan is de kans enorm groot dat je muy veel (ja we maken hem gewoon) fouten zult maken tijdens de toets. Je hebt het woord namelijk nog nooit echt geschreven en dus geen enkele herinnering aan de volgorde van de letters en de verbindingen.

Bewezen leermethode

Het Leitner systeem wordt over de hele wereld gebruikt om te leren, en om te leren leren. Vooral dat laatste is in de lage landen onderbelicht. Door te leren met de kaartjes word je gedwongen om hoofd- en bijzaken van elkaar te onderscheiden. Je moet zelf formuleren (dit vraagt creativiteit) en vervolgens ga je systematisch aan de slag om de informatie op te slaan voor de lange termijn.